Okuma Süresi:3 Dakika, 0 Saniye

Balıkçılar yeni balık sezonu öncesi ağ bakımlarını gerçekleştiriyor. Denizlerde 1 Eylül’de başlayacak yeni balık avı sezonu öncesi Karadenizli balıkçılar, yıpranan ağlarını yeni sezonda bol olması beklenen palamut ve diğer balıklar için örüyor. Gırgır ve trollerle endüstriyel avcılık yapan balıkçılar, 1 Eylül’de yeniden “vira bismillah” diyebilmek için 1 Eylül tarihine kadar ağlarını onarıp, teknelerine bakım yaparak mesailerini geçiriyor.

Türkiye’de balıkçılık yapılan önemli kentlerden Fatsanın balıkçılık alanında incisi olan Yalıköy Mahallesi’nde, balık ağlarının yeni sezona yetiştirilmesi için çalışmalar hızlandı. Balıkçılar, kentteki Liman içi mevkisinde oluşturulan alanda ağlarının onarımını yaparak yeni sezona hazırlanıyor.

 

“Ağ Örmek Marifet İster”

 

Av yasağının 1 Eylül’de sona erdiğinde “vira bismillah” diyerek Karadeniz’e açılmayı bekleyen Karadenizli balıkçılar, bol ve bereketli bir av sezonu geçirmeyi ümit ediyor. Özellikle ağ onarımının iyi bir avcılık için şart olduğuna işaret eden Mollaoğlu Balıkçılık tekne sahibi Mustafa Mollaoğlu, “Yazın ağların bakımını tamiratını ne kadar iyi yaparsan, denizde o kadar iyi kazanırsın.” dedi.

Balıkçılar olarak yıpranan ağları Yalıköy limanına elden geçirdiklerini belirten  Mustafa Mollaoğlu, “Şu an tüm balıkçılar ağ ve tekne onarımı yapıyor. Ağ örmek bile marifet istiyor ve ben ustalarım ile yeni sezona bomba gibi hazırlanıyoruz. 1 Eylüle kadar balık ağlarımızı ve tekne bakımlarını gerçekleştiriyoruz. 1 Eylül’e kadar tatilimiz başladı. Ağlarımızı topladık ve Yalıköy limanına  getirerek tamiratlarını yapıyoruz. Yine teknelerimizde ki eksiklikleri, onarımları yapıyoruz.Karadenizin deniz işçileri olarak  yeni sezonun hazırlıklarını titizlikle sürdürüyoruz. Balıkçı barınakları, boyama işlemlerinin devam ettiği teknelerle dolup taşıyor. Uzun süre denizde kalacak teknelerin motor bakımları tamamlanırken, ağların onarımı da sabahın erken saatlerinden itibaren aralıksız bir şekilde devam ediyoruz. Günler ilerledikçe av sezonunun yaklaşmasıyla birlikte ağ onaran işçilerin tempolarının arttığı gözlemleniyor. Yazın ağların bakımını tamiratını ne kadar iyi yaparsak, denizde o kadar iyi kazanır ve av sezonu o kadar da bereketli olur. 1 Eylül’e kadar hem bu şekilde  dinleneceğiz ve gezeceğiz. Geçtiğimiz sezon hamsi için güzel geçti. Geçtiğimiz sezon iyi geçti ve Hamsi balıkçılarımızın yüzünü güldürdü. Mezgit, istavrit ve diğer balıklardan da ekmeğimizi kazandık. Balık sezonumuzda hamsi olmasa kötü geçebilirdi. En sağlıklı besinlerden biri balıktır hem çocuklarımıza hem kendimiz sürekli yemeye çalışalım.1 Eylülden sonra yine tekrardan bereketli bir sezon olmasını umut ediyorum.İnşallah tam tesisatlı bir şekilde yeni sezonda güzel bir sezon geçireceğiz.” diye konuştu.

 

“Yirmi Beş Senedir Ağ Ören Balıkçılarımız Var”

 

Balıkçılar, 1 Eylül’de başlayacak balık av sezonu öncesi eskimiş ağlarını ilmek ilmek tamir edip hazırlıklarını sürdürdüklerini ve  yaz döneminde balıkçıların zamanlarını ağ onarımı ve tekne tamiri yaparak geçirdiklerini ifade ediyor. Balıkçılığın gecesi gündüzü olmadığını ifade eden Balıkçı Naci Yılmaz, balık ağı örmenin işi bilen biri için çok zor olmadığını vurguladı. Av sezonunun başlayacağı 1 Eylül’e kadar  yoğun şekilde ağ tamiri ve tekne tamirlerini yaptıklarını ifade eden Yılmaz;

“Öncelikle balıkçılık mesleğinin gecesi gündüzü olmaz ve balıkçının umudu hiç bitmez. Bizim işimiz umutla zaten. Doğuştan balıkçıyım diyebilirim. Bu iş baba mesleğimiz. Sezon hazırlıkları başladı, tekne ve ağ  bakımlarımızı yapıyoruz. Bizim işimiz zor, denizle uğraşıyoruz. 1 Eylül’den sonra gırgırlar, troller denize açılacak. Hamsi, sardalye ondan sonra ise palamut çoğalır. Temennimiz çok balık olsun ki vatandaşlarımız da ucuz balık yesin.15 Nisan’da yasak başladı avcılık sona erdi ve 1 Eylüle kadar yasak devam edecek. O zamana kadar bizde tekne bakımları ve ağ bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Sezon yaklaşırken teknelerin paslanma olmasın diye boya bakımları yapılıyor. Yine cihaz değiştirme ve makine bakımları gerçekleştiriliyor. Ağ tamirleri yine aynı şekilde yapılmaya devam ediyor. Bunun tamirinin işi bilen biri için hiçbir zorluğu yok. Çünkü 20-25 senedir ağ ören arkadaşlarımız var. Aynı zamanda yaz aylarında insanların geçim kaynağı da oluyor. Uğraş oluyor, vakit geçiriyoruz. Umudumuz bol ve bereketli bir sezon geçirmek. İnşallah 1 Eylül’de Allah nasip ederse ‘Vira Bismillah’ diyerek yeni balık av sezonuna güzel bir şekilde başlar ve devam ederiz.” dedi.

Haber: Engin Yüksel

#fatsasondakikahaber