Okuma Süresi:1 Dakika, 52 Saniye

Yaz mevsiminin gelmesiyle ilginin arttığı güneş gözlükleri ile ilgili uyarılarda bulunan optisyenler, gözü güneşten korumak isterken alınan sahte güneş gözlüklerinin sağlığa zarar verdiğine dikkat çekti.

Yaz mevsiminin gelmesiyle güneş gözlüklerine talep arttı. Güneş gözlüğü almak isteyen vatandaşlara önerilerde bulunan optisyenler ve gözlükçüler, sahte güneş gözlüklerinin göz sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Optisyen Ahmet Taş , İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belge verilmeyen satıcılardan güneş gözlüğü satın alınmaması gerektiğini belirtti. Sahte güneş gözlüklerinin göze fayda sağlamadığını, daha fazla zarar verdiğini belirten Taş, marketlerde satılan gözlüklerden bile uzak durulması gerektiğini kaydetti.

 

“GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNİ MUTLAKA GÜVENİLİR GÖZLÜKÇÜLERDEN ALINMASI GEREKMEKTE ”

 

Yaz mevsiminin gelmesi ile güneş gözlüklerine ilgilinin arttığını kaydeden TAŞ, “Yaz aylarına girmemizle birlikte güneş gözlüklerine talep başladı. Gözlüklerde ilk önce İl Sağlık Müdürlüğünün ruhsatıyla açılan optisyen gözlükçülerden alınması gerekiyor. Sahte güneş gözlükleri uzmanların dedikleri gibi göze çok büyük bir zarar oluşturuyor. Sahte güneş gözlükleri güneş UV ışınlarını göze daha çok etkilediği için sarı nokta hastalıkları oluşabiliyor, güneş UV’ lerinin göre verdiği en büyük hasar gözün retinasınadır. Sahte güneş gözlükleri koyu renkli durması aslında insanlara iyi bir gözlükmüş gibi görünebiliyor ama bu zararlı güneş UV ışınlarına karşı süzme filtreleme gibi  zararlı ışınlardan koruma gibi özellikleri yok hatta  daha  fazla o ışınları göze iletme özelliği olduğu için  uzmanlar tarafından önerilmiyor.

Kesinlikle Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı, lisanslı, Yetkili  Distribütörlükleri tarafından üretilen, Uluslararası Sağlık Örgütleri tarafından onaylı firmalarda üretilmiş ürünleri markası, menşei ülkesi  gibi sağlıklı ürünleri kullanmak sağlıklı oluyor açıkçası. Optik mağazalarından alınan güneş gözlüklerinin zaten %100 ’ü kesinlikle Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ürünlerdir. Bununla ilgili Uluslararası Sağlık Örgütleri tarafından onaylanmış denetimi yapılmış fabrikalar da üretilen , kalitesi, gözü zararlı ışınlardan koruma özellikleri herşeyi belirli olan markalardan ürünlerimizi tercih edebiliriz. Sadece nano-em dediğimiz merdiven altı ürünleri, sahte adı altında satılan ürünleri, marka ve menşei ülkesi belli olmayan ürünleri kullanmak uzmanlar tarafından uygun bulunmuyor ve özelliklede kullanılmamasının altı çiziliyor. İşportadan alınan güneş gözlükleri sağlığa zararlı. O gözlükler göze fayda edeceği yerde zarar verecektir. Hemen etkisini göstermez ama UV ışınlarını geçirir, kırılganlık özellikleri farklıdır. Bu yüzden güneş gözlüklerini mutlaka güvenilir gözlükçülerden almak lazım. Göz, çok önemli bir şey, bir nevi dünya kapımız. Onun için güneş gözlüğü alırken de mutlaka bu işin ehli olan satıcılardan alınması gerekmekte. Şu anda marketlerde bile güneş gözlüğü var bunlardan uzak durulması ve satılmaması lazım.”  ifadelerinde bulundu.

Haber: Engin Yüksel

#fatsasondakikahaber