Okuma Süresi:1 Dakika, 37 Saniye

Kış aylarında sıkça kullanılan ve insan sağlığına birden fazla faydası olduğu bilinen ıhlamur etrafa yayılan güzel kokular arasında özveriyle yapılıyor ve yaz ayında hasatı yapmaya başlandı. Yükseklikleri 25-30 metreyi bulan ağaçlara tırmanan vatandaşlar, dalları kesiyor. Daha sonra dallardaki çiçekler, kurutulmak üzere toplanıyor. Ülkemizde çok sayıda bulunan ıhlamur ağaçları güzel kokusu ve çiçekleriyle dikkat çekiyor. Asırlık ağaçlarıyla ıhlamur çiçekleri, dört mevsim şifa kaynağı olmaya devam ediyor. Gribin ve soğuk algınlığının antibiyotiği olan ıhlamurlar vatandaşların hem kokusuyla hem güzelliğiyle ilgi odağı oluyor.

 

“Ihlamur Şifa Dolusu Bir Bitkidir”

 

Hasadın birkaç gün sürdüğünü anlatan Yüksel, ailesi ile birlikte ağaçlarının üst kısımları daha geç çiçek açtığı için yere yakın bölümlerinden başlayıp yukarı doğru topladıklarını belirtiyor. Ihlamur toplarken kesinlikle ve kesinlikle ağaca hiçbir şekilde zarar verilmediğini ve  her sene ıhlamur hasatını Haziran ayının sonu gibi gerçekleştirdiklerini ifade eden Meliha Yüksel;

 

“Ihlamur şifa dolu bir bitki bir ağacın çiçeğinden olan bir çay çeşiti. Ihlamur, özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığa karşı en çok tercih edilen bitki çaylarından biridir Haziran ortası gibi ıhlamur ağaçlarımızda olur. Kış aylarının olmazsa olmazı olan ıhlamurun çiçekleri, bu aylarda toplanmaya başlanıyor.  Ihlamurun ağaçlardan ne zaman toplanacağı bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel olarak ıhlamur, Haziran ayının sonlarında toplanıyor. Ihlamur toplanırken çiçekler ve sap kısmındaki ince uzun yapraklarla birlikte alınıyor.  En verimli hasat, Haziran ve Temmuz aylarında oluyor. Eğer daha geç toplarsanız tomurcuğu çok açar ve çayı güzel olmaz. Bu aylarda toplanması uygundur. Şu an çok güzel bir kokusu var. Dediğim gibi bu aylarda topluyoruz ve kış aylarında tüketiyoruz.

Ihlamurlar, ağaçtan toplandıktan sonra nemli olmayan bir yerde kurutulmalıdır. Bunun için gölge bir alanda temiz bir bezin üzerine serilir. Burada kururken ıhlamurlar ara ara alt üst edilir. Bu işlem yaklaşık birkaç hafta devam eder. Eğer açık alanda kurutma yapılacaksa, alanın temizliğine dikkat edilmesi gerekmekte.Kuruttuğunuz ıhlamurları cam kavanozlara alıp, kuru ve serin bir yerde saklayabilirsiniz. Ayrıca toplama sırasında bahçe makası kullanılıyor ve ağaca hiçbir şekilde zarar verilmemeye dikkat ediliyor.” dedi.

Haber: Engin Yüksel

#fatsasondakikahaber