Okuma Süresi:2 Dakika, 13 Saniye

Sabahın erken saatlerinde fındık üreticileri bahçelerine giderek fındık toplamaya başlamadan önce tırpan vurarak bahçelerini temizliyor. Fındığa sayılı günler kala vatandaşlar bahçe temizliklerini yapıp fındığa hazırlıklı olmak istiyor.Hava sıcaklıklarından dolayı sabah serinine ve akşam serinine daha iyi tırpan vurulduğunu söyleyen fındık üreticileri sabah 6 ‘ da bile kalktıklarını ifade ediyorlar. Yazlık kışlık gübresi, kireçi , bahçe bakımı ve tırpanı olsun bu zorlu fındık sürecinde üreticilerimiz bahçelerinden ayrılmıyor.

 

” FINDIK  ÜRETİCİLERİ BU SENEKİ FINDIK SEZONUNDA YILAN VE KENE VAKALARINA DİKKAT DİYOR ”

 

Kıyafetlerini uzun ve bunaltmayacak şekilde seçmelerini ifade eden fındık üreticileri bu seneki fındıkta yılan ve kene için vatandaşları uyarıyor.Her sene fındıktan önce tırpanını vuran fındık üreticisi Fatih Yılmaz şu açıklamalarda bulundu ;

“  Her sene bizim Ilıca bölgesinde ağustos ayı girdikten sonra ağustos ayının 15’ inden sonra fındığa başlıyoruz. Ayın 15’ ine kadar tırpanlarımızı vuruyoruz. Yeri gelince sabah 6 da bile kalktığımız oluyor.. Sabah serini ve akşam serinine tırpan vurmamız daha iyi oluyor nedeni ise hava sıcaklıkları, bilindiği üzere bu sene farklı bir sıcak var. Sabah 6 da kalkıp  çok rahat bir şekilde 11 civarına kadar çalışabiliyoruz ama 11 den sonra hava iyice bunaltıcı oluyor o yüzden genelde sabah yada akşam soğuğuna vurmaya çalışıyoruz.
Tırpanımızı vuruyoruz ki bahçede rahat bir şekilde çalışabilelim. Vurmamış olsak yılan böcek çıkma söz konusu o yüzden her fındıktan önce tırpanımızı vurup önlemimizi alıyoruz. Fındığa gelecek olursak tabiki Kokorca zararlısı böceğinin fındığa ve ekinlerimize verdiği hasar çok fazla ve bu yüzden geçen sene bazı komşularımızın fındığı neredeyse bir önceki seneye göre yarı yarıya düştü bu sene ise fındığımız güzel inşaallah önümüzdeki senelerde de bu şekilde olur. Makine bakımına gelince bence sürekli yağlanmasa bile 4 yada 5 vurmaya tırpanları yağlamaları şart zamanla yavaşlama oluşacaktır. Ben her sene makinamın bakımını yaptırıyorum, misinasını, maskelerini , yağını , benzinini hazır ediyorum. Tırpana giderken özellikle kıyafetlerimi uzun ve bunaltmayacak şekilde tercih ediyorum. Özellikle bu sene fındık toplarken yılan ve kene vakalarına karşı çok dikkatli olmalıyız. Hem yerden kalkan bitkiler ve tozlar hemde bu sene baya yaygınlaştı kene vakası çok görülmeye başlandı ve ayrı yeten bu sene bahçelerde yılanlar da çoğaldı özellikle çalılardan uzak durun yılanlar buralarda daha çok oluyor, bu tür etkenlerden korunmak için önlemlerimi alıyorum. Maskelerini taksınlar yerden kalkan tozu engelliyor ve daha rahat çalışmanızı sağlıyor.
Buranın yerel halkı yevmiye , keşik sistemiye veya kendi çabalarıyla tırpanlarını vuruyor. Keşik denilen sistem ise yardımlaşa yapılan bir sistem, bizim yörenin halkı genelde bunu yapmaya çalışıyor birbirime yardım ediyoruz komşularımız bize tırpana yardım ediyor bizde onlara yardıma gidiyoruz. Fazla yeri olan vatandaşlar ise bahçenin eğimine, yerine , arazinin zorluk şartlarına göre 500 ila 2000 TL arasında  yevmiye usulü çalışan tırpancılarla anlaşıyor. Ağustosun 15’i gibi fındığa başlarız o zamana kadar da tırpanlarımızı vururuz, inşallah Allah’ ta nasip ederse fındığımızı toplarız. “ dedi.

Haber: Engin Yüksel

#fatsasondakikahaber