Hoynat Adası yakınında kurduğu tesiste birbirinden lezzetli çeşit çeşit turşular yapan Celal Öztürk, ’Vonalı Celal’ markasıyla kısa sürede ününü yurt dışına kadar duyurmayı başardı. Babası Celal Öztürk’ten turşuculuğu öğrenen Yasin Öztürk ailesiyle kendi tesislerinde balık, hamsi, yumurta, erik, melocan, kara yemiş, kara lahana, fasulye, karışık turşu ,biber gibi birçok sebzeden meyveye 128 çeşit turşu yapıyor. Perşembe ilçesinde, baba mesleği olan turşuculuğu sürdüren Yasin Öztürk’ün çeşit çeşit turşuları, gelen misafirler ve vatandaşlar tarafından yoğun rağbet görüyor.
Ellerine turşu yapılabilecek bir bitki veya meyve geçince hemen turşu yapıp denediklerini ve vatandaşların taleplerine yetişemediğini ifade eden Yasin Öztürk, İyi ve Sağlıklı turşunun nasıl olacağı ve Turşu yapımı hakkında şu açıklamalarda bulundu;
“ Babam Celal Öztürkten turşuculuğu öğrendim ve ailemizle Perşembe hoynat adasının yakınlarındaki kendi tesisimizde balık, hamsi, yumurta, erik, melocan, kara yemiş, kara lahana, fasulye, karışık turşu gibi sebzeden meyveye 128 çeşit turşu yapıyoruz. 128 çeşit turşumuz var bu sene tabiki çok olmadı meyvelerimiz ve sebzelerimiz az oldu bu şekilde de çeşit azalmış oldu. Karadeniz deyince biliyorsunuz fasulye, galdirik, karışık turşu çok gidiyor vatandaşlar talep ediyor. Biber turşularımız var onlarda tercih ediliyor. Sebze ve meyve gibi her türlü bitkiden turşu yapıyoruz. Haşlanmış yumurtadan turşu yapıyoruz ama onun ömrü 15 gün, bunun haricinde Karadenizde fasulye ve salatalık turşusu meşhur. Onun haricinde bitkilerimiz var. Sakarca, melocan, galdirik gibi turşularımız var. Karadenizde bitki çeşidi fazla. Elimize turşu yapılabilecek bir bitki geçtiğinde hemen turşusunu yapıyoruz. Turşu isteyen çok ancak kargoyla, uçakla turşu gönderemiyoruz. Tesisimize gelenler buradan satın alıp götürüyorlar. Ayrıca İzmir, İstanbul ve Ankara´dan Ordu´ya uçakla gezmeye gelip, burada balık ve turşu çeşitlerimizden yiyerek geri dönen müşterilerimiz var. Mevsimin her döneminde meyve ve sebze çeşitliliğine göre turşular yapıyoruz. Çok isteyen var ancak turşuları organik yaptığımız için talebi karşılayamıyoruz, yapması uzun zaman alıyor. Kendimiz ilk önce turşuları deniyoruz. Olunca da müşterilerimize sunuyoruz. Misafirlerimiz ve vatandaşlarımız tarafından turşularımız çok sevildi, sıcak bir satışımız var işlerden de memnunuz.” dedi.
” NE SİRKE NE LİMON İŞTE İYİ BİR TURŞUNUN VAZGEÇİLMEZLERİ : KORUK VE ERİK ”
Turşularında doğal bir tat yakalamak için sirke veya limon yerine erik ve koruk kullandıklarını belirten Öztürk, “Filmlere konu olduğu gibi Münir Özkul ve Adile Naşit’in Neşeli Günler filmin de sirkemi limonmu diye bir turşucuda geçiyordu ve bir film aracılığı ile hafızlara kazındı, aslında bende onlara katılmalıydım ama öncelikle iyi ve sağlıklı bir turşuda sirke ve limon olmaması lazım. Biz koruk ve erik kullanıyoruz hem turşu erimiyor hemde turşularımız koruk ve erik sayesinde doğal sirke oluyor. Koruklarımızı ve eriklerimizi kozakken olmamış haldeyken topluyoruz. Farklı bir lezzet sunuyor, turşuyu eritmiyor ve raf ömrünü uzatıyor. Erikleri ve korukları tuzlu suda bırakıyoruz kendi kendiliğine doğal bir şekilde sirkeleşiyor doğal olduğu için turşularımız erimiyor. Sarımsak ile sirke veya limon birleşince turşuyu eritiyor bilindiği üzere ama bu şekilde erimemiş oluyor. Turşunun suyunuda içebiliyoruz doğal bir sağlıklı besin haline geliyor, turşunun suyu güzel ve daha faydalı gribe soğuk algınlığına bile iyi geliyor. Pandemi de acılı yada acısız olsun çok fazla turşu suyu alan oldu.” dedi.
#fatsasondakikahaber