Fatsa bu sene kahverengi kokarca böceği nedeniyle fındık mahsulünden, bahçesinde sebzesinden evde ki huzurundan oldu. Kokarca böceği ile alakalı yetkililer tarafından çalışmalar sürerken, vatandaşlar da evlerinde olan böcekleri imha etmeye çalışıyorlar.
Kahverengi Kokarca böceği ile alakalı ilçemiz birkaç mahallesinde çalışmalar ve incelemeler yürüten Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, bu böceğe karşı topyekûn mücadele etmenin önemli olduğunu vurguladı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber sürdürülen kahverengi Kokarca ile mücadele çalışmalarını aktaran Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “İlçemizde 1 yıldır bu kokarca ile alakalı bir çalışma sürüyor. Belli bölgelerde bu canlının popülasyonunu takip etmek için kurdukları tuzaklar var. Bir yıldan beri bu çalışma yapılıyor fakat şu anda fındık sezonu bitme aşamasına geldiğinden sahada ne kadar olduğunu, yoğunluğunu tespit edilmişti. Şimdi insanlarda fındıkla beraber görmüş oldukları zarardan dolayı bu kahverengi kokarca popülasyonun ciddi anlamda yükseldiğini görmüş olduk. Bununla alakalı Karadeniz Tarımsal Araştırma enstitüsünün bu konuda biyolojik çalışmaları var.”
Kokarcanın popülasyon fazlalığı nedeniyle Karadeniz’de 3. Sırada olduğunu belirten Başkan Gürsu, “Biyolojik çalışmalar bu yıl yapılan çalışmalar değil. 5-6 yıldan bu yana yapılmakta. Biyolojik çalışmalar daha önce Artvin’de, Rize’de denendi. Ülkemizin dışında İtalya’da, Amerika’da ve en son komşumuz Gürcistan’da yapılan çalışmalar var. Bu çalışmaların tamamının neticeleri hepsi devletimizin elinde.
Bu çalışmaların veri ve bilgileri ile Fatsa’daki bu popülasyonun çok yoğun olmasından dolayı burası Artvin, Rize’den sonra 3. Bölge oldu. Burada devletimizle birlikte yapacağımız çalışmanın tamamı biyolojik bir çalışmadır. Bu çalışmanın başlangıç tarihi önümüzdeki yıl yani 2024 yılının mayıs ayında olacak. Mayıs ayına kadar ise bu biyolojik çalışma ile ilgili herhangi bir çalışma yapmamız söz konusu değil.” dedi.
Kahverengi kokarca ile topyekun bir mücadele verilmesi gerektiğini belirten Haydar Gürsu, “Şu anda tabi çiftçilerimiz ve kokarca böceğinin vermiş olduğu zarar çok önemli. Bu kokarcanın zararlarının çiftçiliğin dışında da bahçelerden de çıkmaya başlayıp, kışlığını geçirmek için bütün şehirdeki evlerimize gelmeye başladı. Merkezde yayılmasının ardından ise sadece çiftçilerimizi ilgilendiren bir çalışma olmamalı. Bu sadece ziraat odasının çiftçilerinin ile alakalı bir sorunda değil. Bütün sivil toplum kuruluşlarının, evinde, çevresinde bu böcekten olan herkesin gördüğü ve bulduğu yerde çeşitli yöntemlerle imha edilmesi gereken bir böcek.”
İnsanları isyan noktasına getiren ve bahçelerden sonra evleri istila eden böcekle alakalı mücadele yöntemlerini aktaran Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Tarım ve Orman Bakanlığının vermiş olduğu ruhsatlı ilaçlar var. Bu ilaçları vatandaşlarımız kullanabilirler. Tabi ki evin içerisinde kullanılacak ilaç farklı, dış alanlarda kullanılacak ilaçlar başka. Bu ilaçlarla birlikte kesin çözüm olmasa bile artık daha gözükmüyor bu böcek seviyeye getirmemiz lazım. Kahverengi kokarca böceğinin başka bir tehlikesi de var. Bu yıl bu kadar ama seneye ne olacağını bilmiyoruz. Ama mücadele edersek pik noktası bu seviye diyebiliriz. Bu konuda topyekûn mücadele edilmesi gerekiyor. Bu mücadeleyi hep beraber yapamazsak seneye böcek sayısı artacaktır. Herkes, gördüğü ve yakaladığı bu böceği kesinlikle imha etmeli. Zirai ilaç bulunduran bayilerde bu böceklere karşı ruhsatlı ilaçlar bulunabilir.
Vatandaşımız kokarca böceği ile alakalı imhası, ilacı hemen her konuda Ziraat Odası personellerimizden bilgi alabilirler ve destek olabileceğimiz unsurlar var.”
Okuma Süresi:2 Dakika, 25 Saniye