Okuma Süresi:3 Dakika, 44 Saniye

Av Sezonunda Av bayiler de yoğunluk oluşuyor. Bu seneki Av Sezonunun iyi geçtiğini ifade eden Ceceloğlu Av Bayii iş yeri sahibi Hüsnü Ceceloğlu, Fatsalıların özellikle amatör balıkçılığa önem verdiğini ve sezonun bu yüzden iyi geçmesi dolayısıyla işlerinin de iyi geçtiğini ifade etti.

Ceceloğlu Av Bayii iş yeri sahibi Hüsnü Ceceloğlu, “İnsanlar bizi tabanca satıyormuşuz gibi görüyor. Biz dükkânımızda avcılıkla ilgili ürünler satıyoruz, o ürünleri de her isteyen alamıyor. Avcılık ürünü almak için bile bazı belgelere sahip olmak gerekiyor. Biz silah değil av bayisiyiz ürünlerimizin %90 avla alakalı. Silah dediğimiz zaman insanlar her şeyi içerisine sokuyor ama silah aslında tabanca, tabancayı da sadece devlet makine kimya aracılığı ile satar. Türkiye’de bunun hiçbir şekilde bayisi distribütörlüğü hiç bir şeyi yok. Bizde avla ilgili ürünler var, av tüfekleri av fişekleri, av kıyafetleri ve balık ürünleri tabi oda geniş bir saha olarak avcılıkta yerini alıyor. Av bıçakları, birçoğu avcıların kullanabileceği izne tabi olan bıçaklardır. Büyük bıçakları avcılık belgesi olan kişiler taşıyabilir ama çakı tarzı olanları herkes taşıyabilir. Fatsa halkının avcılığa merakı var  ve özellikle son zamanlarda amatör balıkçılığa vatandaşlarımızın rağbeti var. Artık şartlar çok zorlaştı ruhsat almak çok zorlaştı, o yüzden insanlar avcılıktan da soğudu. Avcılık yapmak istiyorum diyen herkes, gelip istediği ürünü alamıyor. Av tüfeği almak isterseniz önce ruhsat almak gerekiyor. Avcılık yapacağım derseniz eğer onun içinde kurslara gidip avcılık belgesi alınması gerekiyor. Sıradan bir vatandaş gelip avcılık malzemesi alamaz, istenilen belgeleri almak zorundasınız, aynı sürücü ehliyeti gibi. Kursa gidiyorsunuz, kursu geçtikten sonra avcılık belgesi alıyorsunuz. Bu bahsettiğim tüfek ruhsatından sonra, önce tüfek ruhsatı alınıyor. Tüfek ruhsatını herkes alabilir ama avcılığı herkes yapamaz. Ben avcılık yapacağım diyorsanız eğer, kursa gidip avcılık belgesini alıyorsunuz. Bununla her hafta gideceğiniz bölgeye göre kota alıyorsunuz. O bölgede eğer kota varsa size veriyorlar, eğer yoksa gidemezsiniz. Ne her canı isteyen avcılık yapabilir, nede her canınız istediğin zamanda avlana bilirsiniz. Hepsinin zamanı, zemini devlet tarafından bellidir, avcılık her zaman yapılan bir şey değil. Bizim av sezonumuz Ağustos sonu gibi başlar, Şubat ayının ortasında biter ondan sonra avcılık diye bir şey yoktur. Avcılık kutsal bir meslektir ve vatandaşlarımız da avcılığı severek yapıyor.” dedi.

“Avcılık Herşeyden Önce Doğayı Sevmektir”

Avcılığın ilk başta doğayı sevmek ile başlandığını ifade eden Ceceloğlu, “Ben av bayisi olarak onların bahsettiği avcılığa bende karşıyım zaten, onların gördüğü avcılık zaten avcılık değil. dışarda gördükleri her eli tüfekli insana avcı gözüyle bakmamalı insanlar. O tarz avcılığa kesinlikle bende karşıyım. Gerçek avcıların ve avcılığın bir kültürü vardır, avcılık bir sanattır düşünüldüğü kadar basit bir şey değildir. Gerçek avcı av zamanına uyar, bizim için en önemli şey tarihler bu tarihte avlanan hayvanın üreme zamanıdır.
Bu tarihlere gerçek avcı mutlaka uyar, buna uymayana zaten avcı denmez. Kim eli tüfekli birini görse ona avcı diyorlar, avcılık bu değil. Avcılığın kurallarına uymayan kişilere avcı denmez biz onlara kesinlikle avcı demeyiz. Yasaklar her geçen gün artıyor, süreler kısalıyor ve insanları avcılıktan soğutuyor. Avcılık her şeyden önce doğayı sevmektir, herkes biz doğayı severiz, biz hayvanları koruruz.” diye konuştu.

“Fatsa da Amatör Balık Avcılığına Her Geçen Gün Rağbet Artıyor”

Fatsa ilçesinde her geçen gün İskele ve liman içi amatör balıkçıların mekânı olmaya devam ediyor ve  balık avı araç ve gereçleri daha çok rağbet görüyor. Denizden çıkan balık, amatör balıkçıların yüzünü güldürüyor. Ordu yöresinde avcılığa çok rağbet olduğunu ifade eden Ceceloğlu, amatör balıkçılığa Fatsa da son senelerde rağbet yaşandığını ifade etti. Ceceloğlu, ilçede  7’den 70’e  vatandaşların balık tutmaya heveslendiğini ifade ediyor.
Ceceloğlu Av Bayi işletmesinin sahibi Hüsnü Ceceloğlu, Fatsalıların av sporuna ve amatör balıkçılığa önem verdiğini vurguluyor.
Senelerdir Avcılık alanında vatandaşlara malzeme ve araç gereç temini yapan
Hüsnü Ceceloğlu, “İlçemizde günün erken saatlerinde İskelede, liman içinde görmeye alışık olduğumuz amatör balıkçılar, gece de olsa  oltalarını alıp Fatsamızın iskelesine koşuyor. Gece balık tutmak için deniz kenarına koşan ve güneş doğana kadar nasiplerini bekleyen amatör balıkçılar, vakit buldukça günün stresini atmak amacıyla balık tutmaya çalıştıklarını ifade ediyor ve bizlerden gerekli olta, misina ve aletleri temin ediyorlar.
İlçemizde çok sayıda amatör balıkçılığa önem veren vatandaşımız var oltasını alan iskelenin yolunu tutuyor, kimisi rahatlamak için kimisi hoşuna gittiği için bu sporu yapıyor. Balık Avı için gerekli araç ve gereçlerimiz mevcut bizlere gelip bu alet ve edavatları alabilirler. Fatsa’da en geniş avcılık sektörü çeşitliliği bulunan sayılı işletmelerden biriyiz. İlçemiz de son senelerde balık avcılığının ve balık malzemelerin daha çok rağbet gördüğünü söyleyebilirim. Bizler bu sektörde profesyonel olarak yer almaya özen gösteriyor kalitesiz hiçbir ürünün satışını gerçekleştirmiyoruz. Av tüfeği, kuru sıkı ve havalı tabanca olmak üzere çeşitli satışlarımızda bulunmakta. Silah satışı yaptığımız gibi doğru silah kullanma tekniklerini ve eğitimini de veriyoruz.“ dedi.

Haber: Engin Yüksel / Fatsa Son Dakika Haber

#fatsasondakikahaber