Fatsa Kaymakamlığı, Fatsa Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası, iş birliğiyle tarım arazilerini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen çalışmalar kapsamında önemli bir adım daha atıldı.
Kokarca ile mücadele kapsamında Fatsa Belediyesi katkıları ile Fatsa’nın tüm mahalle muhtarlarına son derece ince püskürtme tekniği sayesinde en az etken madde kullanarak hızlı ve kalıcı bir etki sağlayan, ULV (Ultra Low Volume) cihazı dağıtıldı.
ULV (Ultra Low Volume) cihazı teslim törenine Fatsa Kaymakam Vekili Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, İlçe Tarım Müdürü Vedat Aydoğan, Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu ve muhtarlar katıldı.
Programda Fatsa İlçe Tarım Müdürü Vedat Aydoğan, Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar muhtarlara hitaben yaptıkları konuşmalarda kokarca zararlısı ile yapılan mücadeleler ile ilgili bilgiler verdiler.
“BU MÜCADELEDE ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”
ULV (Ultra Low Volume) cihazı teslim töreninden sonra konuşan Fatsa Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Hafızoğlu, “Kokarcayla alakalı, halk olarak, Fatsa olarak ve ülke olarak çok büyük sıkıntılar yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Her şeyi devletten beklemek olmaz, ancak tabii ki her şey öncelikle devletten başlar. Biz halk olarak da sorumluluğu üstümüze aldık. Bugün burada güzel bir gün yaşadık, güzel bir program oldu. Bu ekipmanla alakalı, ilaç motorlarıyla alakalı bizden desteklerini esirgemeyen başta Sayın Fatsa Belediye Başkanım İbrahim Etem Kibar’a, Ziraat Odası Başkanıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz muhtarlar olarak, halk olarak bu işin üstesinden geleceğimize eminim, inancımız tamdır. Halk olarak, buradan Muhtarlık Derneği Başkanı olarak şunu söylemek istiyorum. Bu konuda çok özveriyle çalışmamız gerekiyor. Kapalı olan evlerimiz var, muhtarlar olarak bunlara ulaşıp halk olarak da kendi yakınlarına, akrabalarına kapalı olan evleri açtırıp yakınlarına verip bu ilacı vurarak üstesinden geleceğimize inancımız tamdır.” dedi.
“AZ ZAMANDA ÇOK İŞ YAPTIRABİLECEK BİR MAKİNE”
Muhtarlıklara verilen ULV cihazı hakkında bilgi veren Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Bu vermiş olduğumuz cihaz, kesinlikle bu çalışmayı yapacak olan, köydeki mücadele edecek olan kişinin işini kolaylaştıran, elektrikle çalışan bir ULV cihazıdır. ULV cihazı, yani çok mini mini mikronlara bölerek ilacı her tarafa, havada asılı kalmasını sağlayan, ilacın etkisinin havada 2 saat kadar asılı kalmasını sağlayan bir makinedir. Bu makine, genelde ilaçlama sistemi kapalı alanlarda, evlerde, ahırlarda, çatıların araları, özellikle baca deliklerinde kullanılabilecek ve kesin netice alabileceğimiz bir makine olduğu için, çiftçilerimizin de işini kolaylaştıracak, az zamanda çok iş yaptırabilecek bir makine diye düşünüldüğü için böyle bir program aldık. Şu anda 120 tane makinemiz var. Her mahalleye mutlaka birer tane veriyoruz. Bunun ötesinde de bazı büyük mahallelerimize ikişer tane, üçer tane olabilecek mahallelerimizde birkaç tane söz konusudur.” diye konuştu.
“BU KIŞLAK MÜCADELESİ, BÖCEĞİN POPÜLASYONUNUN AZALMASINA CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK”
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’da yaptığı açıklamada, “Kahverengi kokarca, özellikle son yıllarda Ordu’muzda, Fatsa’mızda başta fındık tarımı ürünü olmak üzere birçok tarım ürününe çok ciddi zararlar uyguluyor. Bununla birlikte, kahverengi kokarcayla mücadele noktasında “Neler yapabiliriz?” dedik ve özellikle topyekûn mücadele edilmesine karar verdik. Fatsa Belediyemiz, İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız, başta Fatsa Kaymakamlığımız olmak üzere koordineli bir şekilde tüm mahallelerimize bir ilaçlama makinesi teminini sağladık. İlaçlarımızı Tarım Bakanlığımız sağladı. İlçe Sağlık Müdürlüğümüzden gerekli koruyucu ekipman teminini yaptık ve bugün bir törenle birlikte muhtarlarımıza onları teslim ettik. Önümüzdeki süreçte kırsal mahallelerimizde bulunan tüm evlerimiz, tüm ahırlar, kümesler, kapalı alanlar, bütün hepsinde bu ilaçlama makineleriyle birlikte gerekli kışlak mücadelesi yapılacak. Bu kışlak mücadelesi, böceğin popülasyonunun azalmasına çok ciddi katkı sağlayacak. Böcek popülasyonu azaldığı zaman önümüzdeki yaz için bahçe ilaçlamaları kolaylaşacağı gibi, böceğin zararı da azalacak. İnanıyorum ki yapacak olduğumuz bu mücadele, böcek popülasyonunun azalmasına çok büyük katkı sağlayacak. Bölgemizin en önemli gelirlerinden biri olan, en önemli geliri olan fındığımızın kahverengi kokarca zararlısından en az zararı görmesi ve zararın ortadan kaldırılması için topyekûn tüm kurumlarımızla, muhtarlarımızla ve çiftçilerimizle birlikte çalışacağız.” şeklinde konuştu.