
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Ordu’nun Fatsa ilçesinde daha ekonomik ısınma telaşı başladı. Ağır kış şartları hazırlıklarının yeni başladığı kentte, soba satışlarına olan talebin artmasını da beraberinde getirdi.
40 yılı aşkın süredir İlçemiz Fatsa’da güvenilir sobaları ile vatandaşlara hizmet veren Uysal Ticaret iş yeri sahibi Sobacı İbrahim Uysal, “Doğalgaza gelen zamlar nedeniyle alternatif çözümler üretmeye çalışan vatandaşlar çareyi sobada aradı.” dedi.
Sobaya artan talep nedeniyle soba fiyatlarında da bir atış gerçekleşti.
Kış ayının da etkisiyle soba satışlarında bir artış yaşandığını söyleyen 40 yıllık Sobacı olan İbrahim Uysal, “ Her sene olduğu gibi Kış ve soğuğu bölgemize geldi ve vatandaşlarımız eskiyen yada yıpranmış olan sobalarını atıp , yenisini almak için bizlere geliyor. 40 seneden beri kalite ve güvenilir olan sobalarım ile vatandaşlarımızın hizmetindeyim.Ağır kış şartlarının hazırlıklarını tamamlamaya çalışan Fatsa halkımız, bir taraftan doğalgaz ile ısınmaya çalışırken diğer yandan getirdiği ağır ekonomik nedeniyle sobalara yöneliyor. Özellikle kırsal veya doğalgaz olmayan mahallelerde oturan ailelerin vazgeçemediği sobaya olan talep bu senede arttı. Fatsa da sobaya olan rağbet ikinci el piyasasını da hareketlendirdi. Sıfır soba almaya gücü yetmeyen dar gelirli vatandaşlar ikinci el pazarının yolunu tutuyor. Doğalgazın kullanılmadığı hobi bahçe sahiplerinin de yöneldiği kışın doğal ısınma aracı soba, ilçemizde 3 bin TL’den başlıyor. İkinci el piyasasında sobanın kullanımına göre fiyatlar değişiyor. Özellikle ısınmak için kullanılmasının yanında çeşitli hamur işleri içinde kullanılan kuzine sobanın fiyatı ise normal sobaya göre daha yüksek fiyatta bizlerde yerini alıyor. Kış aylarında her sene satışlarda artış yaşanıyordu. Ama son zamanlarda artan doğalgaz faturaları nedeniyle de çözüm arayan vatandaşlar sobalara yönelmeye başladı. Fiyatlarda bir artış söz konusu ama bu oldukça doğal. Elektrik, doğalgaz zamlanınca en cazip ısınma yöntemi soba haline geldi.” dedi.
Baca Temizliklerine Dikkat!
Soba kullanımlarında özellikle baca temizliğinin önemine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen İbrahim Uysal; “Vatandaşlar baca temizliklerini ihmal etmemeli. Çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Sobayı kurmadan önce mutlaka baca temizliğini yaptırsınlar. Rüzgârdan etkilenmemesi için bacanın başına baca şapkası taksınlar. Baca temizliği yapıldıktan sonra sobalarını yaksınlar. Sobalarda kömürü yakarken en üst verimi sağlayabilmek için üstten yakma tekniği kullanılmalıdır. Kömür bu şekilde yakıldığında içerisinde bulunan uçucu ve yanıcı gazlar da soba içerisinde yanmakta ve böylelikle daha fazla ısı alınmakta, bacadan atılan gaz ve duman azalmakta ve soba boruları ve bacalar daha geç kurumlanmaktadır. Düzgün uygulanan üstten yakma tekniği karbon monoksit gazından zehirlenme riskini en aza indirmektedir. Kömürü kullanmadan 4-5 gün önce torba ağzını açıp, havalanıp kurumasını sağlayın. Soba daha verimli yanacaktır. Sobanın içerisine 2/3 oranında kömür doldurun. Kömürün üzerine tahta parçaları koyarak tutuşturun, güç yakıtları kullanmamaya özen gösterin. Tutuşmadan sonra üst havalandırma kapatılıp alt kapaktan hava girişi ayarlanmalıdır. Soba ilk yakılırken kömür tutuşuncaya kadar alt havalandırma açık olmalıdır. Kömür tutuştuktan sonra alt havalandırma açılmalı, üst havalandırma kapalı kalmalı ve baca çıkışında bulunan duman kelebeği mutlaka açık olmalıdır. Üstten yakılan sobaya sonradan kömür ilavesi kesinlikle yapılmamalıdır. Yanma kötüleşeceğinden zehirli karbon monoksit gazı çıkışı artacaktır. Soba söndükten sonra kömür doldurulmalı, ya da kovalı sobalarda yeni kova koyulup üstten yakılmalıdır. Mümkünse yatarken soba söndürülmeli ya da alt hava girişi ve duman kelebeği açık bırakılmalıdır. Tam sönmemiş soba kovaları, karbon monoksit zehirlenmelerine neden olmaması için evin içinde tutulmalıdır” dedi.
Haber: Engin Yüksel / Fatsa Son Dakika Haber
#fatsasondakikahaber