Okuma Süresi:1 Dakika, 51 Saniye

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, Fındık hasadının başlamasına sayılı günler kala Cumhurbaşkanına seslendi.

Başkan Feyzi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bu sene fındık üreticisine sahip çıkmasını istedi. Fındık üreticisinin desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Feyzi, 150 TL’den aşağı verilen fiyatın üreticiyi memnun etmeyeceğini ifade etti.

FATBO Başkanı Ali Feyzi yaptığı açıklamada, “Tüm fındık üreticilerimize 2024 yılı fındık hasat sezonunun hayırlı uğurlu olsun. Sezona çok kısa bir zaman kaldı. Gübreler atıldı, ilaçlamalar yapıldı. Kahverengi kokarca ile ilgili bölge halkımız çok büyük mücadeleler verdi. 3-4 kere ilaç vuran ilaç üreticilerimiz oldu. Bizlerde tüm resmi ve özel kurumlar gibi Ticaret Borsamızda ilaçlamanın önemine değindik. Dolayısıyla maliyetlerimizde bu nedenle ciddi derece de arttı. İlaç atın demek kolay ama bugün ilaç fiyatları da işçi fiyatları da fazlasıyla yüksek. Özellikle 2024 mahsulü ürünümüzün sadece kokarcadan dolayı maaliyetleri yüzde 20 arttı. 100 TL ile 120 Tl arasında fındık mahsulümüzün maaliyeti var.” ifadelerine yer verdi.

 

“150 TL’DEN AŞAĞI FİYAT ÜRETİCİYİ KARŞILAMAZ”

 

Başkan Ali Feyzi, “Şimdi ihracatçısından, kırımcısından, Tarım Bakanlığımızdan ve son olarak Cumhurbaşkanımıza bir çağrım var. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Tarım Bakanım özellikle bu yıl fındık üreticisine sahip çıkmanızı bütün Doğu ve Batı Karadeniz Bölgesi adına sizden talep ediyorum. Çünkü üreticinin morali bir miktar sıkıntılı. Üreticimiz maaliyetini arttırdı ve masrafını kurtaramamakla karşı karşıya. Bu fındık üreticisinin desteğe ihtiyacı var. Bu desteği sayın Cumhurbaşkanımızdan başkasının verme şansı yok. Tarım Bakanımız arayıcılığıyla TMO’nun 150 TL’den aşağı verecek olduğu fiyat bu üreticinin beklentisini karşılamaz.

 

“ÜRETİCİ OLMAZSA BİZ OLMAYIZ”

 

Aldığımız duyumlar bazı alevracı insanların piyasaya yaydığı kokular ve piyasada yaptığı alevra satışlar var. Dünyada ve Türkiye’de ticaret sistemi değişirken fındık konusunda 50 yıllık alevra sistemi devam etmektedir. Ben sanayicilerimize de seslenmek istiyorum. Artık almadığımız fındığı satmaktan vazgeçin. Önce alın maliyetinize bakın ve ondan sonra satın kardeşim. Buna bir yerden başlamak lazım ve o yıl bu yıldır. Alevra sisteminden vazgeçin bu milletin dalındaki fındığı düşük fiyattan satmaktan vazgeçin. Yüzde 80-85’i ihraç ürünü olan bu ürünümüzün değerlenmesinden hiç kimse rahatsız olmasın. Üretici olmazsa biz olmayız, tüccar olmaz, sanayici olmaz, ticaret olmaz bu ürüne hepimiz sahip çıkalım. Karadeniz Bölgesinin ekonomik namusudur fındık. Fındığa sahip çıkmak hem bölge ekonomisine hem güç hem de moral katacaktır. TMO’dan 150 TL’den aşağı bir fiyat beklemiyorum.” dedi.