Okuma Süresi:1 Dakika, 14 Saniye

FATSO Başkanı Tayfun Karataş, “Önceki dönemde uygulanan “faiz sebep, enflasyon sonuçtur” yaklaşımı, kuru dengede tutmak adına uygulanan Kur Korumalı Mevduat programı o kadar büyük hasarlara yol açtı ki, bu süreçlerle oluşan zararları bugün onarmakta zorlanıyoruz” dedi.

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş gazetemize birçok konuda gündem değerlendirmelerinde bulundu.

Ekonomik gündemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başkan Karataş, “İş dünyası olarak pandemi ile başlayan, savaşlar ve muhtelif krizlerle devam eden son birkaç yıllık süreçte zaten oldukça yıprandık ve zarar gördük. Bu süreçle birlikte de zaten etkilerini alınan tüm tedbirlere rağmen halen yoğun olarak hissettiğimiz döviz kurundaki dalgalanmalar, yüksek enflasyon ve yüksek faiz sarmalı ile mücadele etmek durumunda kaldık ve halen bu mücadelemizi büyük fedakarlıklarla sürdürüyoruz.

Sizce uygulanan yeni ekonomik program fayda gösteriyor mu?

Başkan Karataş, “Bunu net olarak tespit edebilmek için öncesinde uygulanan program ve yaklaşımlardaki hataları doğru analiz etmek gerekiyor. Önceki dönemde uygulanan “faiz sebep, enflasyon sonuçtur” yaklaşımı, kuru dengede tutmak adına uygulanan Kur Korumalı Mevduat programı o kadar büyük hasarlara yol açtı ki, bu süreçlerle oluşan zararları bugün onarmakta zorlanıyoruz. Oluşan ağır yük bugün maalesef başta emeklilerimiz olmak üzere, çoğunlukla esnafımızın ve iş dünyamızın sırtına yüklenmiştir. Örneğin yüksek faiz ortamı iki uçlu zarar verdi iş dünyasına. Bir yanda iş dünyasının finansmana ulaşımını zorlaştırırken, bir diğer tarafta da elinde sermayesi olan yatırımcının ya da yatırımcı adayının yatırım için kaynak ayırmak, riske etmek gibi girişimlerini de imkânsız hale getirdi çünkü yüksek faiz getirisi, sermaye ile risk almaktansa faiz garantisine sığınmak gibi bir yaklaşımı da beraberinde getirdi.” İfadelerini kullandı.