Okuma Süresi:2 Dakika, 16 Saniye

Bir yerin konumunu veya bir iş yerinin mevkisini öğrenmek için genellikle konum yada haritalardan yararlanırız. Tahmin ettiğimizden daha çok alanda bulunan Harita mühendisleri otoyollar, parklar, imar çalışmaları hatta evimizin sınırının belirlenmesinde büyük ölçüde rol oynuyorlar. Harita mühendisi dediğimizde aklımıza çizilen haritaların gelmesi çok normal, ancak harita mühendisinin birçok görevi var. Dışarı çıktığımızda çevremizde gördüğümüz birçok unsur yollar, kaldırımlar, parklar ve daha nice yapıların yapılmasında, Harita Mühendisi Seyithan Gürsu harita mühendislerinin büyük katkısı olduğu ifade ediyor.

Bir Harita Mühendisi bir gününde bir yerin çeşitli ölçümlerini yapıyor ve elde edilen veriler ve ölçümler  ışığında planlar, projeler ve haritalar hazırlıyor. Fatsa’nın sevilen Harita Mühendisi Gürsu Harita Mühendislik Sahibi H.Seyithan Gürsu, Bir Harita Mühendisinin bir iş günü ,Harita ve Plan Proje Çiziminin İncelikleri hakkında şu açıklamalarda bulundu ;

“Bir Harita Mühendisi öncelikle mezun olduktan sonra önce  bir süreçten geçiyor. Burada yapması gereken işleri önce bir bizim meslek dalımız genelde alt kademeden üst kademeye, her meslek dallarında olduğu gibi önce araziden ondan sonra masa başı proje ile en son da ise yönetim olacak şekilde kademe kademe diziliyor. Önce sahada çalışmalar incelenir. Ondan sonra elimizdeki cihazlarla birlikte cihazlar yardımıyla olabilecek en hassas ölçümleri gerçekleştiririz. Bunu bilgisayar ortamına aktarması bizim temel olarak mesleğimiz. Bu meslek dalları ve harita mühendisliği adı altında meslek dallarımız var. Bu sadece arazi ölçümlerinin yanı sıra, fotografik ölçümler, lider tarama biraz daha mesleki terimlere geliyor ama Arazi ölçümleri, arazide alım ve aplikasyon olmak üzere arazi üzerindeki ölçümlerin bilgisayara aktarımı ve bilgisayar üzerindeki projeyle arazi aktarımı konusunda bizim temel meslek icraatımız bu diye geçiyor. Harita mühendisi dediğimizde aklımıza çizilen haritaların gelmesi çok normal, ancak harita mühendisinin birçok görevi var. Dışarı çıktığımızda çevremizde gördüğümüz birçok unsur yollar, kaldırımlar, parklar ve daha nice yapıların yapılmasında, harita mühendislerinin büyük katkısı olduğu ifade etmek gerekir. Biz harita mühendisleri olarak büyük ölçekli projelerde, otoyol, köprü, baraj gibi  zemin ölçümü ve benzeri işlerde görevler alıyoruz , Coğrafi bilgi sistemlerinin oluşumuna katkıda bulunuyoruz. Tapu ve kadastro da yer alıp bölge haritaları çiziyoruz, İmar çalışmalarında yer alıyoruz, yerküreyi inceleyip, teknolojiden yararlanarak planlıyor ve harita olarak düzenliyoruz. Bir haritanın önemi çok büyük bir iş yeri, bir yerin, bir bahçenin krokosi planı oluyor ve büyük önem arz ediyor.

Harita çizimine gelecek olursak ise plan ve proje çizimleri olarak bilgisayar ortamında kullandığımız programlar var. Bu programlar üzerinde kendi programın veri tabanında olan dengelenmeler sonucunda yapılan hesaplar sonucunda araziye uygulanan en hassas çizimi burada gerçekleştiriyoruz. Burada hem kamu kuruluşlarında bağlı olduğumuz kadastro olsun tapu kurumları olsun  onların zaten sundukları bizim uymamız gereken belli başlı kriterler var. Bunların çerçevesinde bu yasalar doğrultusunda olabilecek en iyi, en doğru işlemi yapmak zorundayız. Bu en önemli etik sorumluluğumuzdur. Bizim kullandığımız cihazlar var. Bunlar Total Stations, GPS, drone ile ölçümler, lider tarama yani aklınıza gelip gelebilecek metreyle alakalı bütün ölçümler harita mühendisliğinde kullanılmaktadır.” diye konuştu.