İlçemiz Fatsa’da antikacılık yapan ve yıllar boyu biriktirdiği eserleri geçmişten günümüze taşıyan ‘Fatsalı Antikacı Nizam’ yaklaşık 4 bin civarında antika ürünü iş yerinde sergiliyor. İl dışına çıktığında beğendiği antika ürünleri aldığını ve dükkanında sergilediğini belirten Nizamettin Onmuş,mağazasında tek olan ürünleri satışa sunmadığını vurguluyor.
‘Antikacı Nizam’ olarak tanınan Nizamettin Onmuş, nostaljik ürünlerin babasından miras kaldığını ürünleri satmaya kıyamadığı için dükkanında sergilediğini ifade etti. Sakarya Mahallesi’nde yaklaşık 15 yıldır antika işiyle uğraştığını ifade eden Nizamettin Onmuş ;
“ Bu işi yaklaşık 15 ila 20 seneden beri yapıyorum. Daha önce malların bir kısmı babamızındı babamız da vefat edince antika işlerine de merakım olduğu için ben sahip çıktım ,biraz da biz ilave ettik. Böylece antika çoğaldı. Babam 30 yıl boyunca tüfek ve tabanca tamiri yapmış, antika ürünler biriktirmiş. Ben de babamın vefatından sonra kalan bu yadigar ürünleri hurdacıya vermeye kıyamadım. Babamdan kalan ürünlere ilaveler yaparak yüzlerce ürünün olduğu antikacı dükkanı açtım ve yaklaşık antika ürün sayısını 4 bin civarına kadar çıkardım. Elimde 100 yıllık antika ürünler var. Eşyaların arasında eski tüfekler, eski kılıçlar bıçaklar ve hançerler , miğferler, tabancalar, çanlar, bakraçlar, çömlekler , ibrikler , demlikler, bakırlar, ibrikler, sağanlar, gramofonlar gaz lambası, okka kantarı, öküz boyunduruğu, isli lambalar, kömürlü ütü, eski Kur’an-ı kerim, çeşitli çalgı aletleri gibi birçok tarihten gelen antika ürün bulunmakta.Eski mallar olursa daha iyi bakıyorlar. Mesela erkekler çoğunlukla kılıç ,eski toplu tabanca ve tüfeklere daha çok bakıyor. Bayanlar ise eski tabak, sağın, tencere olursa bayanlar da onları tercih ediyorlar. Erkekler ayrı bayanlar ayrı sevdiği şeylere bakıyor getireceksin eski antika ürünleri bakacaklar. Ben bile eski ürün gördüğüm zaman zevk alıyorum.
İl dışına çıktığımda beğendiğim antika ürünleri alıyorum ve dükkanımda sergiliyorum. Mağazamda tek olan ürünleri satışa sunmuyorum anı olarak saklıyorum. Burada antikacı dükkanı olduğunu duyan meraklılar sık sık geliyorlar. Gelen müşteriler ürünleri izliyor, inceliyor ve gidiyor. Ben bu ürünleri sergileyerek tarihe ışık tutuyorum. Fatsa’da antika işini yapan tek kişiyim benden sonrada bu işi yapacak kimsenin olmamasından dolayı çok üzüntü duyuyorum, bu işi kazanç amaçlı değil, hobi olarak yapıyorum ömrüm yettiği sürece yapmaya devam edeceğim ve tarihe ışık tutacağım.” dedi.
Fatsa’da antika işini yapan tek kişi olduğunu ve kendisinden sonrada bu işi yapacak kimsenin olmamasından dolayı üzüntü duyduğunu ifade eden Nizamettin Onmuş, bu işi kazanç amaçlı değil, hobi olarak yaptığını belirtiyor.
İl dışına çıktığında beğendiği antika ürünleri aldığını ve dükkanında sergilediğini belirten Nizamettin Onmuş,mağazasında tek olan ürünleri satışa sunmadığını vurguluyor.
“MÜZE AÇMAK İSTİYORUM“
Antikaların geçmişe ışık tutan parçalar olduğunu dile getiren Antikacı Nizam,
“ Elimdeki bu nadide eserleri sergilemem üzere destek olacak kurum ve kuruluşlar olursa Fatsa merkezde müze açmak istiyorum. Hem daha fazla kitleye ulaşmak hem de geçmişimizi hatırlatmak üzere güzel bir sergi olacağını düşünüyorum. Belediyemiz bana yer tahsisinde bulunursa hem elimdeki eserleri hem de il dışından getirteceğim antikaları halkımıza sergilemek ve geçmişi yâd etmek istiyorum” diye konuştu.
#fatsasondakikahaber