Ünye Turizm İşletmecileri Derneği (ÜNTİD) Başkanı Adnan Sobi, Ordu Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak; Çaka Plajının Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kayıt altına alınarak korunması gerektiğini söyledi.
Başkan Sobi, Ordu’da bölgenin coğrafi, topografik ve yapısal karşılığı olarak kuvars ve çeşitli madenlerin karışımından oluşan onlarca kumsalları ile kaplı olduğunu ifade ederek; “Bunlardan iki çeşit plaj özelliği bölgenin ve Ülkemizin ender doğal değerlerini barındırır. Turizmde pazarlama tekniği var olan değerin farkına varmak, profesyonel ve sürdürülebilir yönetimle olur. Çaka Beyaz Kum Plajı ve Şifalı Manyetik Siyah Kumlu Ünye Plajları en önemlileridir. Özellikle Çaka Beyaz Kum Plajı renginden dolayı bölgenin tek plajı olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle korumalı butik turizm master planı yapılmalı, kayıt ve koruma altına alınması gereken spesifik bir doğal değerdir.” dedi.
“ÖNCELİKLİ AMAÇ MARKALAŞMA”
Öncelikli amaçlarının markalaşma olduğunu kaydeden Başkan Sobi, konuyla ilgili Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ‘ne çağrıda bulunarak; “Ünye Turizm İşletmecileri Derneği olarak, Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ‘ne açık çağrıda bulunuyoruz. Oldukça spesifik özellikli olan Çaka Beyaz Kum Plajı’nın 2024 yılı Turizm sezonu başlangıç sayılarak, Koruma amaçlı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kayıt altına alınması aciliyet arz etmektedir. Koruma amaçlı sınırları çevrilip, yüzme amaçlı gelen ziyaretçilerin özel görevliler tarafından da takibi yapılarak gelen tatilcilerin, kum üzerine havlu sermesi, sigara içilmesi, kumun taşınması veya alınması engellenmelidir. Hatta plajdan çıkılırken duş alınması mecburiyeti dahi getirilmelidir. Tüm bu uyarılar plajda Türkçe ve İngilizce tabelalarla desteklenmelidir. Deniz sezonu haricinde plaj güvenlik kameralarıyla kayıt ve koruma altında tutulmalıdır. Benzeri özellikli plaj Ülkemizde Muğla ili Marmaris ilçesi Sedir Adası’nda bulunan Kleopatra Plajı’ dır. Sedir Adasındaki Plajda uzanmak ve yürümek, denize terlikle dahi girmek yasaktır. Denizden çıkanların ise kumun taşınmasını önlemek için duş alması şartı vardır. Denize plajdan değil, özel ahşap iskele vasıtasıyla girilmektedir. Buradaki öncelikli amaç, alanı daha fazla cazip hale getirmek ve ilimize sürdürülebilir bir Turizm destinasyonu kazandırmaktır. Ünye Turizm İşletmecileri Derneği olarak yetkili mercileri acilen harekete geçmeye davet eder.” açıklamasında bulundu.