“GIDA, ENERJİ KRİZİNE, KÜRESEL ISINMAYA KARŞI HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM. BİZİM ŞEHRİMİZİN BUNLARA KARŞI AVANTAJLI ÖZELLİKLERİ VAR. BUNLARDAN BİR TANESİ TARIM ALANLARI. BUNUN İÇİN ORDU’DA DİKİLMEDİK, EKİLMEDİK YER BIRAKMAYALIM”
“ORDU’NUN EN BÜYÜK AVANTAJI KÖYÜ İLE İÇ İÇE OLMASI. KÖYDEKİ EVLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM, TARIMIMIZA SAHİP ÇIKALIM”
“DOĞAL GAZI GETİREN BİRİ OLARAK ENERJİ BENİM İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ. ORDU’DA KONTEYNER ÜRETİM ALANI AÇIYORUZ. ÜRETİME BAŞLAYACAĞIZ”
Ordu Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler başkanlığında gerçekleştirildi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda gündem maddelerine geçmeden önce değerlendirmelerde bulunan Başkan Güler, muhtemel bir afete karşı Orduluları tedbirli olmaya davet etti. Başkan Güler, vatandaşlara gıda ve enerji krizine karşı köy evlerine ve tarım alanlarına sahip çıkmaları çağrısında bulundu.
DOĞAL AFETLER, DEPREM, RİSK YÖNETİMİ VE KENTSEL İYİLEŞTİRME DAİRESİ KURULDU
Doğal afetlere yönelik önemli bir adım atan Başkan Güler, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Doğal Afetler, Deprem, Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme adıyla bir daire başkanlığı kurdu.
Başkan Güler, “Yeni bir daire kuruyoruz. Bu daire daha evvelden yaptığımız ama adını koymadığımız çalışmaların bütününü ifade ediyor. Heyelan ve selle ilgili çalışmalarımız devam ediyordu. Şimdi de deprem ile muhtemel çalışmalarla yer seçimlerimizi yapmıştık, kentsel dönüşüm ile ilgili kararlarımızı almıştık. Bu çalışmalarımızı şimdi daire başkanlığı bütünlüğünde ele alacağız. Burada deprem ve doğal afetler risk yönetimi yapısını kuruyoruz. Altında da kentsel iyileştirmeleri koyacağız. İkisi birlikte bir daire başkanlığı yapısında olacak. Bu noktada en ileri adımlar atan belediyelerden birisiyiz. Buda bizim ne kadar hassas davrandığımızı ortaya koyuyor” dedi.
“GIDA, ENERJİ KRİZİNE, KÜRESEL ISINMAYA KARŞI HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM”
Enerji ve gıda krizine karşı Orduluları tedbirli olmaya davet eden Başkan Güler, dikilmedik, ekilmedik alan bırakılmaması için çağrıda bulundu. Başkan Güler sözlerine şöyle devam etti:
“Risk yönetimi konusunda epey bir tecrübe edindik. Bulunduğum yerlerde hep ulusal ve uluslararası riskleri hesap eden yapılarda çalıştım. Bu farkı da Ordu’ya yansıtmak istedik. 4 sene önce göreve başlarken tarım ve gıdayı risk olarak almıştık. Hiç kimse konuşmazken biz bununla ilgili adımlarımızı atmıştık. Gıda krizine karşı neler yapacağımızı konuştuk ve ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Bulunduğumuz coğrafya çok kritik, bu riskleri hem yönetip hem tedbirlerimizi alalım istiyoruz. Belirli bir negatifliğe karşı hazırlıklı olmamız lazım. Gıda, enerji krizine, küresel ısınmaya karşı hazırlıklı olmamız lazım. Bizim şehrimizin bunlara karşı avantajlı özellikleri var. Bunlardan bir tanesi tarım alanları. Bunun için Ordu’da dikilmedik, ekilmedik yer bırakmayalım. Biz de tarım dairemizle sizlere yardımcı olacağız. Ne üretirsek bizim için kar.”
“KÖYDEKİ EVLERİMİZE, TARIMIMIZA SAHİP ÇIKALIM”
Ordu’nun en büyük avantajının köyleri ile iç içe olması olduğunu söyleyen Başkan Güler, konuşmasına şöyle devam etti:
“Deprem oldu şehirlerimize 11 adet tır gönderdik. Yani böyle bir durum inşallah bizim başımıza gelmez, ama hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ordu’nun en büyük avantajı köyü ile iç içe olması. Köydeki evlerimize sahip çıkalım, tarımımıza sahip çıkalım. Gıda kadar barınma da çok önemli. Biz yine ekiplerimiz ile bu evlerin düzenlenmesinde yardımcı olabiliriz. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinde Ordu’nun büyük bir avantajı var. Herhangi bir olayda İstanbul’dan Ordu’ya geri dönüşler olursa belediyecilik faaliyetlerimizi çok iyi yapmalıyız. Bu anlamda çalışmalarımızı belirli bir koordinasyonda sürdürmemizde yarar var. 19 ilçemizde helikopter pistleri çalışması gerçekleştirdik, yine lojistik ve gıda konusunda da çalışmalarımızı iyi bir şekilde yaparsak tedbirli davranmış oluruz.”
“KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEN BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”
Ordu’nun kendi enerjisini üreten bir il olması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Güler, “Doğal gazı getiren biri olarak enerji benim için oldukça önemli. Ordu’da konteyner üretim alanı açıyoruz. Üretime başlayacağız. Bu çalışmalar ile ilgili yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Hem konteyner hem karavan imalatıyla kendi enerjisini üreten bir çalışma yapacağız. Bu çalışma bir ilk olacak.”
OBB AKADEMİ KURUYOR
Büyükşehir bünyesinde herkese açık, verimi artıracak akademi kurulacağını ifade eden Başkan Güler, “Ordu Büyükşehir Belediyesinde bir akademi kuruyoruz. Burada verimi artıracak, personellerimizin kalitesini artıracak bir akademi. Halkımıza açık bir akademi olacak. Bu çalışma Ordu’yu geleceğe hazırlayan bir çalışma olacak. Bunun dışında hukuk, doğa, finansal okuryazarlık konularında çalışmalar yapılacak. Ordu küçük bir Büyükşehir ama çoğu Büyükşehirden daha ses getiren çalışmalar yapıyor. Kabına sığmayan bir yapısı var” şeklinde konuştu.
16 gündem maddesinin görüşüldüğü mecliste 15 gündem maddesi karara bağlanırken 1’i komisyona havale edildi. Meclis, bir sonraki toplantısını 11 Nisan Salı günü saat 14.00’te gerçekleştirecek.