Fındık için Kar Suyunun Faydası Vardır

Okuma Süresi:1 Dakika, 19 Saniye

Mevsiminde yağan karın fındık mahsulüne zararı olmayacağını hatta fayda sağlayacağını söyleyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, kar suyunun fındığa zararı değil yararı vardır”dedi.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu yaptığı açıklamada,   “Fındık iklime çok bağlı bir üründür. Mevsim normelleri dışında gerçekleşen hava olaylarından fındık çabuk etkilenir . Şu anda yağmış olan kar zamanlı yağmıştır. Sıcaklığın yükselmesi ve tekrar soğuk olmadığı sürece, Çiftçilerin endişeleneceği bir durum söz konusu değil. Kar yağışının fındık ocaklarına faydası var. Bu mevsimde fındığın en çok ihtiyacı olan kar yağışıdır. Kar yağışını doğal gübre olarak da adlandırmak mümkündür. Allah’ın vermiş olduğu doğal bir nimettir. Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır. Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır.Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar” dedi.

 

Çiftçilerimiz sigortalarını yaptırmalıdır

 

Fındığın bu yıl rekoltesi ne olur bilemeyiz   diyen Başkan Gürsu,“ Bu ana kadar endişelenecek bir durum söz konusu olmasa da bundan sonra yaşanabilecel ilkbahar geç donlarından fındık olumsuz etkilenmekte ve fındıkta rekolte düşüşüne sebep olan ilkbahar geç donları bu günlerden sonra yaşanmaktadır. çiftçilerimiz sigortalarını yaptırmalıdır.  Sigortalarını yaptırmaları için son tarih 28 ŞUBAT’tır son tarihtir .Bu konuda özellikle titiz davranılmasını öneriyorum. Öte yandan gübre fiyatlarındaki artış nedeni ile çiftçilerimiz gübre alımında zorlanmakta. Bu yıl fındık ocaklarına gübre atmazlarsa eğer bir sonraki senelerde fındık veriminde ciddi bir düşüş olacaktır.  Ülkemizde dışarıya bağlı olmadan üretilen doğal gübreler var. Bünyemizde bulunan doğal gübreleri çiftçilerimiz için hazırda tutuyoruz. Taşın altına elimizi koyarak her zaman çiftçilerimizin yanlarında olduğumuzu gösteriyoruz” diye konuştu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.