Okuma Süresi:3 Dakika, 13 Saniye

“ATIK BİZİM İÇİN ENERJİYE DÖNÜŞEN KIYMETLİ BİR MADDE”

‘Biz atık kelimesini sevmiyoruz’ diyen ve atıktan enerji ürettiklerinin altını çizen Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz atık kelimesini sevmiyoruz. Atık aslında kıymetli bir madde. Enerji üretiyorsunuz. Atığı aynı zamanda toprağa dönüştürüyorsunuz. Suni toprak çalışmaları yapıyoruz. Gübre oluşturuyoruz. Biz burada her şeyi değerlendiriyoruz. Bir lütuf olan çevrenin tüm bu çalışmalarla hakkını vermeye çalışıyoruz. Çevre deyince sadece havayı suyu değil, hepsini bir bütün olarak ele alıyoruz. Hava kirliliği çözümünde doğalgazı getirerek, yenilebilir enerjiye, rüzgâra, güneşe ağırlık vererek yasalar çıkardık ve şimdi onların faydalarını görüyoruz”

“ORDU’YU İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE HAZIRLIYORUZ”

Ordu’nun iklim değişiklikleri ile en çok tercih edilen yerlerden bir tanesi olacağını vurgulayan ve Ordu’yu buna hazırladıklarını dikkat çeken Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Ordu iklim değişikliğinde en çok tercih edilen, yaşanılması en güzel yerlerden bir tanesi olacak. Biz Ordu’yu buna hazırlıyoruz. İkinci yüzyıl dediğimiz yüzyılda Ordu’nun yaşanılabilir bir yer olması için çevre başı çekiyor. Bu doğrultu da Çevre Koruma ve Kontrol Dairemizin yaptığı çalışmaları bir vazife değil, bir vicdani görev olarak kabul ediyoruz”

“VAHŞİ ÇÖP ALANLARINI KAPATTIK”

Göreve gelir gelmez ilk yaptıkları işlerin başında Ünye, Fatsa ve Perşembe ilçelerinde bulunan vahşi çöp alanlarının kapatılması olduğunu vurgulayan Başkan Güler, şu bilgileri verdi:

“Göreve geldiğimizde Ünye’nin 35 yıllık çöpleri vahşi toplama alanında duruyordu. Fatsa’nın çöpü yine aynı zamanda duruyordu. Çevredeki evlerde kokudan oturulamıyordu. Buranın suları derelere akıyordu. Buraları gelir gelmez kapattık. Buralardaki çöpleri aldık, daha sonra ayrıştırdık. Bunların içinde ekonomik değeri olanlar ayrıştırıldı. Organik olanlar gaza dönüştürüldü. Hava kirleten bir unsurdan ortaya temiz bir unsur çıktı.”

“KENDİ RÜZGAR ENERJİSİNİ KURAN İLK BELEDİYEYİZ”

Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak bir ilke imza attıklarını ve rüzgâr enerji santrali kuracaklarını belirten Başkan Güler, şu görüşlere yer verdi:

“Akkuş ilçemizde esen rüzgarları enerjiye çeviriyoruz. İlk defa bir belediye kendi rüzgâr enerjisini kuruyor. Buradan biz elektrik elde edeceğiz ve bu elektrik yüzde 8 daha ucuz olacak. Bu sayede sanayiyi destekleyecek. Bunların hepsi bir dönüşüm. Çevreye katkısı var, bütçeye katkısı var, hava

kirliliğini önlüyorsunuz, dışa bağımlı değilsiniz. Bir bütün halinde bu çalışmalar sürüyor. Ordu çevre bakımından ne kadar temiz olursa tercih edilen bir yer oluyor.”

 

Büyükşehir Belediyesi çalışmalarının çevre ve çevre kirliliği adına faydalı olduğunu söyleyen Başkan Güler, vektörle mücadelede farklı yöntemler izlediklerini belirtti.

Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Vektörle mücadelede ben prensip olarak çok kimyasal kullanılmasını istemiyorum. Çünkü bu kimyasallar canlıları öldürüyor ama çevreyi de kirletiyor. Aslında biz tabiat dengesini bozmuşuz. Tıpkı kene meselesi gibi tavuk-kene ilişkisi, fare-yılan ilişkisi gibi bunların hepsinin bir dengesi var. Dolayısıyla bunları doğal olarak çözmek için yeni bakteri türleri ile bunu yapıyoruz ve biyolojik olarak kendi içinde çözmeye çalışıyoruz. Bu bile aslında bozukluğun düzeltilmesi. Yeri gelmişken söyleyeyim. Fındık bizim temel konumuz. Biz fındığı toplamadan önce kirinti vuruyoruz ya da ısırgan ilacı dediğimiz kimyasallar ile otları öldürüyoruz. Bakın bu otu öldürmenin ne tür etkileri var. Birincisi kimyasal kullanıyorsunuz, bu toprağa topraktan suya geçiyor, suyu da içiyoruz. Ot ölünce kökleri de olmuyor. Bu seferde su tutmuyor. Halbuki kökler su tutsa her dönümde 15 ton su bulunuyor. Kuraklığa da faydası olan bir şey. Bunun için otun biçilmesi daha faydalı. Biz de ottan kurtulmak yerine özel bezelyeler, yoncalar ekiyoruz. Onu hayvan yemi yapıyoruz. Otu ete ve süte çeviriyoruz. Çevreyi kirletmeden daha faydalı işler yapmak mümkün. Ekiplerimiz ilave çalışmalarla örnek çalışmalar ortaya çıkıyor. Bunlarda çevrenin iyi kullanılmasına faydalı şeyler.”

“DEZENFEKTE TÜNELİ İÇİN EMİRLİKLERDEN SİPARİŞLER GELDİ”

Ordu Büyükşehir Belediyesinin pandemi döneminde kendi imkanları ile yaptığı dezenfekte tünelinin büyük ses getirdiğine de değinerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Pandemi döneminde yaptığımız dezenfekte tüneli için Türkiye’nin dört bir tarafından, Avrupa’dan, Pakistan’dan bizi arayanlar oldu. Körfez ülkelerinden, emirliklerden istediler. Siparişler yağdı bize. Gebze Üniversitesi Prof. Dr. Bülent Keskinler’in de katkılarıyla çalışmalara başladık. Bir hocam ile her şeyini hesapladık. Damlacığın rüzgâr olsa olmasa kaç saniyede yere düşeceğinin hesaplarını yaptık. Hangi hızla içinden geçmek lazım. Mikrop nasıl erir. Bunların hepsinin hesaplarını yaptık. Literatüre geçecek çalışmalar yaptık. Klasik belediyeciliğin dışında olmak budur.”